Mijn Afgelopen 12 Jaar In Australie

De laatste 12 jaar woon ik met veel plezier in Australië, het land waar ik als kind al vroeg mee had zonder het eigenlijk te weten.

Als ik zo terugkijk in mijn jeugd zijn er veel dingen die mij al vroeg introduceerden aan Australië, zonder het eigenlijk te weten.

Een van de tv series die ik als kind erg leuk vond was Paradise Beach, wat zich afspeelde in de Gold Coast.

Waarom de serie zo leuk was? Geen idee eigenlijk. Als ik nu de serie terug kijk denk ik van WTF?

Maar zo zijn denk ik wel alle series uit de jaren 90 dus zo vreemd is het nou ook weer niet.
Als kind zat ik altijd met veel plezier naar diverse reportages over Sydney te kijken en hoe het mij leek om daar een keer heen te gaan.

Waar ik zelf eigenlijk dacht dat ik zou gaan wonen was Amerika, daar was ik al wel heen geweest als kind en was helemaal geweldig.

Het was ook eigenlijk puur toeval (en geluk) dat ik in Sydney terecht kwam met mijn studie.

HBO

Het was mijn 3e jaar en ik deed Commerciële Economie aan InHolland Haarlem.

In dat jaar kon je kiezen om een uitwisseling te volgen in een ander land en je moest een top 3 neerzetten.

  1. California University
  2. Florida University
  3. Macquarie University (Sydney)

Ik had nooit gedacht dat ik ooit naar Sydney zou gaan maar dacht dat leek me wel een leuke bestemming. Andere optie was UK maar was zo dichtbij Nederland en als ik toch de kans kreeg dan maar lekker iets leuks.

Wij kregen als klas te horen dat er 2 plekken beschikbaar waren bij Cali Uni. Ik had twee klasgenoten die graag samen naar de USA wilden gaan dus gaf ik mijn plek op zodat ik naar Florida kon…

… tenminste dat dacht ik …

Ik kreeg te horen dat de samenwerking met Florida Uni en InHolland Haarlem geen garantie gaf dat er een plek was en het advies was om mijn nummer 3 optie maar te doen. Macquarie Uni had al diverse studenten uit Haarlem gehad en had nu weer een paar opties.

Ok. We gaan dus naar Australië toe…

Goede vrienden van mij en hun ouders hadden onderling gezegd dat ik niet meer terug zou komen toen ik vertelde over mijn plannen… toch raar dat sommige mensen je beter kennen dan jijzelf!

Paar maanden later, en snel wat geld verdienen zat ik in het vliegtuig naar Sydney …

Eenmaal aangekomen leerde ik meteen wat jongens en meiden uit de USA kennen en die bleken later mijn overburen te zijn.

Eenmaal gesetteld in het studenten dorp van Macquarie Uni kon ik al snel aardig wat Amerikanen, Britten, Colombianen, Duitsers aan mijn vriendengroep toevoegen.

Toch cool dat je al snel zo veel vrienden maakt met iedereen! Met sommige heb ik 12 jaar later nog steeds contact!

6 maanden studeren

Het mooie van deze tijd was dat je keuzes qua vakken niet bijzonder hoog op het lijstje van prioriteit stonden maar meer de ervaring. Natuurlijk moet ik wel wat marketing gerelateerde vakken kiezen maar je had ook wat opties.

Een van de vakken die ik kon kiezen, ik moet er nog steeds om lachen, was Introduction to the Cinema.

Ik zweer het…

Een vak dat ging over films en hoe films gemaakt warden. Ik had al behoorlijk wat films in mijn leven gezien leek me dat wel een goed idee.

Zoals je verwacht het was een van mijn makkelijkste vakken ooit!

De rest van de vakken waren erg vergelijkbaar qua niveau als in Nederland. Een groot verschil was de campus en de zoooooo veel internationale studenten die naar deze universiteit kwamen.

Ik woonde uiteindelijk samen met 4 anderen mannen.
Een uit Zweden, Duitsland, Malaysia en Singapore.

Als snel hadden we een gouden regel geïntroduceerd en dat was “Always have the party somewhere else” dit scheelde ons aardig wat schoonmaken na een feestje #winning

Het dagelijkse leven van een student zal niet veel verschillen van een student in Nederland al heb je hier wel wat vaker mooi weer J

Het leven in Sydney is erg chill, de hele stad heeft eigenlijk een chille houding in vergelijking met een stad zoals Amsterdam of zelfs Haarlem.

De mensen zijn vriendelijk en het openbaar vervoer is zoals meeste eerste wereldlanden. Je kunt eigenlijk overal komen al is een auto wel erg handig voor die korte tripjes door de stad of van suburb naar suburb.

In de eerste paar weken van je studie zul vooral veel op sociale dingen gaan doen met alle internationale studenten van dat jaar waardoor je erg veel nieuwe mensen zult leren kennen wat superleuk is.

De 6 maanden dat je aan het studeren bent zullen supersnel gaan, zoveel nieuwe impressies, feestjes en ook diverse vakanties tussendoor zal deze ervaring onwijs snel gaan.

Ongeveer 2 maanden in mijn uitwisseling, op een woensdag avond (International avond) in een van de lokale studenten kroegen leerde ik Sarah kennen. Een Australische die uit was met haar vrienden en vriendinnen.

Na een paar coole woordenwisselingen aan de bar kwam ik haar later weer tegen op de dansvloer waar ik mijn beste werk deed, er zo snel mogelijk weer vanaf komen.

Een nachtzoen later en het uitwisselen van telefoonnummers (dit is pre-Facebook, whatsapp en dating apps) belde ik haar de volgende dag voor een eerste officiële date.

Na 4 maanden gedate te hebben was het voor mij tijd om weer naar Haarlem terug te keren maar wilde zo snel mogelijk weer terug naar Sydney. We hebben 18 maanden een lange afstand relatie gehad waar we elkaar elke 6 maanden ongeveer 2 weken zagen.

Op zich werkte dit best prima, ik probeerde om mijn 4-jarige hbo-opleiding in 3,5 jaar te proppen en af te maken (wat lukte) en daarna werken om geld te verdienen om weer naar Australië terug te keren voor een Masteropleiding.

Sarah (de dame in kwestie) werkte voor een hotel en had vroege en late dienst dus qua tijden dat we werkten kwam het soms goed uit en soms wat minder maar de tijd vloog voorbij.

Masteropleiding

Na 18 maanden werken was het tijd om mijn ticket te boeken, een enkeltje naar Sydney!

Wat was dat een apart gevoel, ik wist niet wat er zou gaan gebeuren als ik eenmaal was aangekomen in Sydney en hoe het tussen mij en Sarah zou gaan uitpakken.

Ik zou de eerste paar weken bij haar gaan wonen tot ik mijn eigen toko had gevonden. Dit duurde minder lang dat dan ik dacht en had al snel een huis gevonden naast de Universiteit met 3 Australiërs. Met een van hun, Jarrod, heb ik nog steeds goed contact.

Anyway al met al ging de relatie tussen Sarah en mij steeds beter en we begonnen allebei te wennen aan het idee dat ik hier langer dan 6 maanden (minimaal een jaar) zou gaan blijven wonen.

Een jaar later en een Master of Commerce in Marketing in de pocket wilde ik toch langer in Australië blijven wonen en ook nog wel verder studeren.

Het verkrijgen van een visum om te blijven was wat lastig tenzij je gaat trouwen, wat op dat moment wat voorbarig was…

Ik besloot om nog een Master (Master of Commerce in Business) te gaan volgen, bij de ABN-AMRO een lening afgesloten om dit verder te betalen, wat op zich wel een plus punt was, is dat ik 2 vakken van mijn eerdere Master kon overdragen naar mijn tweede.

Hierdoor duurde mijn 2e master wat korter en was het ook wat goedkoper.
Mijn laatste semester had ik de optie om een stage te gaan volgen bij een bedrijf wat voor mij prima uitkwam.

Ik had namelijk geen vakken meer behalve de stage die ik af moest ronden dus ik stelde voor aan mijn werkgever om mij parttime in dienst te nemen en ik dan full-timer aanwezig zou zijn.

Het mooie was dat ik na mijn studie direct een fulltimebaan had bij het bedrijf waar ik stage had gelopen dus scheelde mij weer om solliciteren.

Samenwonen

Na een aantal jaar was het tijd voor mij en Sarah te gaan samenwonen en we vonden een appartement in Drummoyne. Een prima locatie omdat ik een al vrij snel doordat ik van baan veranderde met de ferry (boot) naar mijn werk kon!

Totale reistijd: 15 minuten

Fucking brilliant!

Naarmate we samen woonden volgen de natuurlijke verloop van een relatie in ons geval, paar jaar later trouwden we en een jaar daarna kregen we ons eerste kindje, Tobias.

Met Tobias in ons leven groeide we snel uit ons appartement en was het tijd om echt volwassen te gaan worden met een hypotheek!

Na 3,5 jaar was het tijd voor een gezinsuitbreiding en dit keer met Bastiaan.

Als ik dit nu schrijf is Bastiaan bijna 11 maanden oud en de tijd vliegt werkelijk voorbij.
Kwam ik hier in 2005 voor het eerst aan in Sydney, is het nu 2018

Ongevraagd advies

Mocht je dit nu lezen en je zit in de positie om te gaan reizen en studeren dan is dit goed aan te raden. Je zult merken dat in Nederland in de tijd dat je weg bent niet veel veranderd en je niet veel zult missen. Tuurlijk, wellicht doet een van je vrienden het nu met een ander maar veel anders zal het niet zijn.

Reizen (waar Karin je veeel meer over kan vertellen) in andere omgevingen of studeren zal je horizon verbreden en je zult je beter kunnen inleven in andere posities. Ook in studie, werk en relaties zul je beter kunnen relativeren.

Maar als nummer 1, je zult gewoon een onwijs gave tijd hebben die je voor geen goud zou willen missen!

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.